Ξύλο Ακακίας. Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Published on 15 May 2021 at 12:06

Γενικά

Η ακακία είναι ένα ξύλο που προέρχεται από τα αυστραλιανά δέντρα τα οποία πλέων μπορούμε να τα βρούμε και στα νησιά του Ειρηνικού, την Ασία, την Αφρική και σε ορισμένα μέρη της Αμερικής.

Είναι ένα βαρύ και σκληρό ξύλο που αντέχει στις κλιματολογικές συνθήκες και πλέον μπορούμε να βρούμε περισσότερες από χίλιες διαφορετικές ποικιλίες. Μεταξύ όλων αυτών ξεχωρίζουν δύο τύποι ξύλου. Η πρώτη γνωστή ως μαύρη ακακία (Acacia Melanoxylon) και προέρχεται από την Ωκεανία, αν και στην πραγματικότητα δεν είναι εντελώς μαύρη και η δεύτερη γνωστή ως «ψεύτικη ακακία» (Robinia Pseudoacacia) της οποίας η καταγωγή είναι κυρίως από τη Βόρεια Αμερική. Η Ρομπίνια ή «ψεύτικη ακακία» είναι αυτή για την οποία μιλάμε γιατί είναι και η πιο συνηθισμένη και στην οποία συνήθως αναφερόμαστε όταν μιλάμε για ξύλο ακακίας.

Η φυσική και ισχυρή αντοχή του σε συνδυασμό και με την ομορφιά του το καθιστούν ιδανικό ξύλο για να χρησιμοποιηθεί σε εξωτερικές εργασίες και στην κατασκευή επίπλων και οικιακών αντικειμένων μεγάλης διάρκειας είτε γυαλισμένες, βερνικωμένες ή σε φυσική απόχρωση αποτελώντας την ιδανική εναλλακτική λύση για τα εξωτικά ξύλα.

Η ακακία είναι σκληρότερη από όλα τα σκληρά ξύλα με μεγάλη πυκνότητα και ανθεκτικότητα, με πολυκατευθυντική δομή και αυξημένη αντίσταση στην τριβή, γεγονός που καθιστά δύσκολη την επεξεργασία της όταν στεγνώσει. Είναι αρκετά λείο ξύλο και ακόμη περισσότερο όταν γίνεται επεξεργασία του. Ο καρδιά του κορμού είναι χρωματισμένη με ένα υπέροχο χρώμα που κυμαίνεται από ανοιχτό καφέ έως σκούρο κόκκινο με σκούρες φλέβες και το σομφό είναι κιτρινωπό ή ανοιχτό καφέ με αποτέλεσμα το ξύλο της ακακίας να εμφανίζεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων ανάλογα με το κάθε κομμάτι του ξύλου.

Χρήσεις

Η πιο συνηθισμένη χρήση του ξύλου της ακακίας είναι για έπιπλα μπάνιου, κουζίνας και έπιπλα εξωτερικού χώρου καθώς είναι ανθεκτικό στο νερό και ιδανικό για σημεία που βρίσκονται σε συχνή επαφή με υγρά. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι το ξύλο της ακακίας ακόμα και αν δεν υποστεί καμία προστασία ή επεξεργασία με συντηρητικά και βερνίκια, μπορεί να διαρκέσει έως και 40 χρόνια. Επίσης δεν γρατζουνιέται εύκολα, ενώ οι ανθεκτικές στο νερό ιδιότητές του μας υπόσχονται ότι δεν θα παραμορφωθεί εύκολα και μας δείχνει πως είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στους μύκητες. Έτσι η ακακία είναι φυσικά αντιβακτηριακή και επομένως είναι ασφαλής στη χρήση για την προετοιμασία ή το σερβίρισμα φαγητού.

Αρκετοί το χρησιμοποιούν και λόγω της μεγάλης ανθεκτικότητας που διαθέτει, στην κατασκευή δοκών στήριξης για την κατασκευή κτιρίων αλλά και λόγω της ομορφιάς και του εξαιρετικού του φινιρίσματος  χρησιμοποιείτε επίσης στην γλυπτική για την κατασκευή μπολ και για διάφορες άλλες διακοσμητικές χρήσεις, σε πλοία, στους σιδηροδρόμους χάρη στην μεγάλη αντοχή του και σε φράχτες. 

Επίσης το ξύλο της ακακίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ιδανικά σε δάπεδα σπιτιού απαριθμώντας αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με κάποιο άλλο ξύλο. Έτσι κάθε σανίδα δαπέδου από ακακία που τοποθετείτε αφήνει μια ευχάριστη διαφορά στο χρώμα και το σχέδιο από καφέ σε κόκκινο και χρυσό φωτίζοντας έτσι το δωμάτιο, είναι δύσκολο να υποστεί ζημιές και γρατζουνιές από την μετακίνηση επίπλων και την χρήση των παπουτσιών (ορισμένοι προμηθευτές προσφέρουν ακόμα και εγγύηση 40 ετών για το ξύλινο δάπεδο ακακίας), έχει φυσική αντίσταση στο νερό με αποτέλεσμα να μη διογκώνεται στο χρόνο κατά το σφουγγάρισμα του σπιτιού ή σε περιοχές με αυξημένη υγρασία καθώς η ακακία μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες περιοχές για χρόνια και τέλος είναι ανθεκτικό στα παράσιτα του ξύλου αυξάνοντας έτσι την ζωή του

Χαρακτηριστικά

  1. Χρώμα: Κυμαίνεται από κίτρινο έως καφέ, αποκτώντας κοκκινωπούς τόνους καθώς μεγαλώνει.
  2. Ίνες ξύλου: Ευθεία.
  3. Πυκνότητα: Η ακακία είναι ένα βαρύ ξύλο, με πυκνότητα κατά προσέγγιση 770 kg / m3.
  4. Σκληρότητα: Πολύ σκληρό ξύλο
  5. Ανθεκτικότητα: Είναι ένα ξύλο με καλή αντοχή ακόμη στην υγρασία καθώς και στους μύκητες και τα έντομα.
  6. Κατηγορία ανθεκτικότητας: 1-2

  7. Σταθερότητα: Μέτρια σταθερό ξύλο.

  8. Μηχανικές ιδιότητες:

     α) Αντοχή σε θλίψη: 713 kg / cm2

     β) Στατική αντοχή σε κάμψη: 1.284 kg / cm2

     γ) Μέτρο ελαστικότητας: 172.400 kg / cm2

Πλεονεκτήματα

  1. Εξαιρετικά ανθεκτικό
  2. Είναι ένα προσιτό προϊόν
  3. Ιδιαίτερα εύκαμπτο και ελαστικό όταν κόβεται πρόσφατα. Μόλις το αντικείμενο αρχίσει να στεγνώνει η επιφάνεια γίνεται ανθεκτική και σκληρή
  4. Παράγετε σε μεγάλα και μικρά μήκη
  5. Ανθεκτικό στη σήψη
  6. Αδιάβροχο και ανθεκτικό στους μύκητες και τα έντομα
  7. Έχει ποικιλία χρωμάτων και υφών
  8. Βάφετε και γυαλίζετε εύκολα

Μειονεκτήματα

  1. Υψηλό επίπεδο συντήρησης. Πρέπει να αποφεύγετε τη χρήση προϊόντων που περιέχουν σιλικόνη επειδή θα στεγνώσει το ξύλο με την πάροδο του χρόνου. Ορισμένα υγρά, όπως αρώματα ή αλκοόλ, θα τραβήξουν υγρασία από τα κύτταρα του ξύλου για να δημιουργήσουν ρωγμές με την πάροδο του χρόνου Απορρυπαντικά ή προϊόντα καθαρισμού που περιέχουν αμμωνία πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
  2. Ευαίσθητο στη θερμοκρασία και το άμεσο ηλιακό φως. Εάν τοποθετήσετε έπιπλα από ξύλο ακακίας δίπλα σε πηγή θερμότητας τότε υπάρχει σημαντικός κίνδυνος παραμόρφωσης. Αποφύγετε την τοποθέτησή τους δίπλα σε τζάκι, καλοριφέρ ή εξαερισμό. Το προϊόν είναι τόσο ευαίσθητο και στο ηλιακό φως που πρέπει να περιστρέφετε τα έπιπλά σας περιοδικά για να διασφαλίσετε ότι όλες οι γωνίες λαμβάνουν την ίδια ποσότητα φωτός και έκθεσης στον αέρα με την πάροδο του χρόνου. Όταν το ξύλο ακακίας εκτίθεται στο φως και στον αέρα, τότε το ανοιχτό χρώμα του αρχικού φυσικού υλικού αρχίζει να σκουραίνει. Επίσης πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι πρέπει να αποφεύγεται την τοποθέτηση ζεστών πιάτων ή ποτών σε τραπέζια ή καρέκλες κατασκευασμένες από ξύλο ακακίας.
  3. Πιο ακριβό σε σύγκριση με άλλα σκληρά ξύλα. Το κόστος είναι σχετικό με τον προϋπολογισμό σας. Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το ξύλο ακακίας με άλλα εξωτικά σκληρά ξύλα, όπως το μαόνι και το ξύλο τριανταφυλλιάς, η ακακία θεωρείται προσιτή επιλογή. Ωστόσο, εάν συγκρίνετε ξύλο ακακίας με άλλα σκληρά ξύλα, όπως σφενδάμι και βελανιδιά, τότε μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι μια ακριβή επιλογή.
  4. Είναι βαρύ και σκληρό. Το βάρος των επίπλων που έχουν κατασκευασθεί από ξύλο ακακίας είναι μεγαλύτερο από άλλα κοινά ξύλα. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που λατρεύουν να έχουν ένα όμορφο και βαρύ έπιπλο αλλά υπάρχουν και αρκετοί που θέλουν μια καρέκλα ή ένα τραπέζι που θα μπορεί να μετακινείτε εύκολα μέσα στο σπίτι.
  5. Πρέπει να διατηρείτε ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγρασίας. Όταν το ξύλο ακακίας βρεθεί σε περιοχή με σταθερά χαμηλή υγρασία και την απορροφήσει για οποιονδήποτε λόγο, τότε το φυσικό υλικό γίνεται εύθραυστο και μπορεί να σπάσει πολύ εύκολα. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να προσθέτετε κάποια υγρασία στο χώρο σας για να είστε σίγουροι ότι το ξύλο δεν έχει την ευκαιρία να στεγνώσει.
  6. Δύσκολη επισκευή του σε περίπτωση γρατζουνιών.

Σύγκριση

Acacia εναντίον Teak

  1. Το ξύλο ακακία έχει περισσότερες παραλλαγές (χρώμα και κόκκους) από το teak, οπότε τα έπιπλά σας θα έχουν περισσότερες επιλογές χρώματος χρησιμοποιώντας το ξύλο ακακίας.
  2. Το ξύλο ακακίας μπορεί να γυαλιστεί πολύ εύκολα σε σχέση με το teak.
  3. Το ξύλο ακακίας κοστίζει λιγότερο από το τικ, ενώ προσφέρει σχεδόν την ίδια ανθεκτικότητα.

Ακακία εναντίον Βελανιδιάς

  1. Το ξύλο ακακίας είναι σκληρότερο από το ξύλο βελανιδιάς και αυτό του δίνει μεγάλο πλεονέκτημα ιδικά στις περιπτώσεις που θα χρησιμοποιηθεί για δάπεδο. Σύμφωνα με μελέτες η ακακία είναι 70% σκληρότερο ξύλο από την κόκκινη βελανιδιά και 65% σκληρότερο από την λευκή βελανιδιά.
  2. Το ξύλο ακακίας έχει ελάχιστες πιθανότητες στρέβλωσης σε σχέση με το ξύλο βελανιδιάς.
  3. Η ακακίας αναπτύσσετε πιο γρήγορα (15-30 χρόνια) σε σύγκριση με την βελανιδιά (80-200 χρόνια) οπότε θεωρείτε πιο βιώσιμη από την βελανιδιά.

Ακακία εναντίον καρυδιάς

  1. Η ακακία θεωρείτε αρκετά ανταγωνιστική ιδικά σε δάπεδα και σε σανίδες κοπής. Ιδικά για τους πάγκους-σανίδες κοπής το πλεονέκτημά της είναι ότι είναι φτηνότερο ξύλο από την καρυδιά, παρέχει φυσική αντοχή στο νερό και έχει μικρότερη πιθανότητα γρατζουνιών από τα μαχαίρια καθώς είναι πιο σκληρό ξύλο. Στα δάπεδα εκτός από την καλύτερη εμφάνιση και αντοχή που έχει, κοστίζει λιγότερο από το δάπεδο καρυδιάς και δίνει καλύτερη λάμψη όταν γυαλίζεται

Συντήρηση

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η ακακία είναι ένα πανέμορφο ξύλο με ιδιαίτερους χρωματισμούς αλλά επίσης χρειάζεται και αρκετή και σωστή συντήρηση ώστε να μην σκουραίνει το χρώμα της με την πάροδο του χρόνου και για να παρατείνουμε την διάρκεια ζωής της. Ανάλογα την χρήση του ξύλου ακακίας αυτά που πρέπει να γνωρίζουμε είναι τα εξής:

Φροντίδα επίπλων εσωτερικού χώρου

- Για τον καθαρισμό των επίπλων χρησιμοποιούμε ένα πανί εμποτισμένο με ζεστό σαπουνόνερο και όχι υγρά καθαρισμού που περιέχουν σιλικόνη ή αμμωνία διότι θα στεγνώσουμε το ξύλο.

- Πρέπει να τοποθετούμε πάντα «σουβέρ» όταν τοποθετούμε ποτήρια στο ξύλο

- Χρησιμοποιούμε κερί επίπλων όταν αντιλαμβανόμαστε ότι το έπιπλό μας έχει αρχίσει και χάνει την λάμψη του πάντα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες του προϊόντος.

Φροντίδα επίπλων εξωτερικού χώρου

- Για τον καθαρισμό των επίπλων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο και ιδικά τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά σε κάποια πισίνα θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμόμαστε να τα ξεπλένουμε καλά με τρεχούμενο νερό καθώς το χλώριο της πισίνας τραβάει την υγρασία του ξύλου και θα το καταστρέψει. Αντίθετα το ξύλο ακακίας όπως έχουμε πει είναι πολύ ανθεκτικό στο «καθαρό – φρέσκο» νερό.

- Συνιστάται η τακτική μετακίνηση των επίπλων που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο καθώς δεν πρέπει τα έπιπλά μας να τα τοποθετούμε σε άμεσο ηλιακό φως γιατί μπορεί να προκαλέσει ρωγμές ή αποχρωματισμό. Φροντίστε να είναι τοποθετημένα αν είναι δυνατόν κάτω από κάποιο στέγαστρο.

Φροντίδα δαπέδου

- Θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί να μην αφήνουμε στο δάπεδο υλικά που έχουμε πέσει (αναψυκτικά, καφέδες, τρόφιμα κλπ) να στεγνώσουνε μόνα τους. Καθαρίστε άμεσα γιατί οι συνέπειες θα είναι δυσάρεστες στο πάτωμά σας.

- Εάν παρατηρήσουμε κενά μεταξύ των σανίδων δαπέδου καλύτερα να φωνάξετε κάποιον ειδικό για την αποκατάστασή τους παρά να δοκιμάσετε μόνοι σας καθώς κάθε σανίδα από ξύλο ακακίας είναι διαφορετική

 


Add comment

Comments

There are no comments yet.