Όσοι ασχολούνται με κατασκευές ή έχουν ψάξει στην αγορά για να αγοράσουν κάποια ξύλα σίγουρα θα έχουν ακούσει την λέξη MDF η οποία είναι η αγγλική συντομογραφία της έκφρασης Medium Density Fibreboard που στα Ελληνικά μεταφράζεται ως Μεσαίας πυκνότητας ινοσανίδα.
Πως κατασκευάζεται το MDF
Για την κατασκευή του MDF χρησιμοποιούνται όλα τα μικρά κομμάτια ξύλου που δημιουργούνται ως υποπροϊόν της βιομηχανικής άλεσης τα οποία και αποτελούν το 80 με 85% του MDF. Μόλις αφυδατωθούν, αυτές οι ίνες ξύλου αναμιγνύονται με ρητίνη (σε ποσοστό περίπου 10%) και με κερί παραφίνης δημιουργώντας έτσι έναν παχύρρευστο πολτό ο οποίος σχηματίζεται σε φύλλα. Στην συνέχεια αυτά τα φύλλα εκτίθενται σε υψηλή θερμότητα και έντονη πίεση με αποτέλεσμα να γίνονται άκαμπτα, με ένα σκληρό κέλυφος. Στο τελικό στάδιο τα φύλλα λειαίνονται με ειδικά τριβεία δίνοντάς τους μία επίπεδη επιφάνεια με μεταξένιο φινίρισμα πριν τα κόψουν σε σταθερές διαστάσεις.
MDF και κατασκευές
Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το MDF για τις κατασκευές τους το οποίο ανταγωνίζεται το κόντρα πλακέ και παρόμοιων προϊόντων ξύλου καθώς είναι πιο οικονομικό (αν και πολλές φορές αυτό μπορεί να παρεξηγείτε σε σχέση με την ποιότητα που διαθέτει το MDF), δουλεύεται εύκολα με το πριόνι και δεν αφήνει θραύσματα, εγκαύματα ή σχισίματα, δεν έχει κόμπους, κόκκους ή στρέβλωση, βάφεται εύκολα και για ελαφριά έργα ξυλουργικής, όπως ράφια και επένδυση, το MDF είναι εξαιρετικό.
Αρκετός κόσμος θέλοντας να δημιουργήσει κάποια κατασκευή, λογικό είναι να σκέφτεται το ξύλο που θα χρησιμοποιήσει σε συνδυασμό και με το κόστος αυτού. Σίγουρα στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία τιμών και ποιότητας και μπορούμε να βρούμε ινοσανίδες χαμηλής πυκνότητας γνωστές και ως μοριοσανίδες, οι οποίες δημιουργούνται με ακόμη μικρότερα κομμάτια ξύλου κολλημένα μαζί, οι οποίες είναι πιο οικονομικές αλλά και πιο δύσκολο να δουλευτούν καθώς είναι πιο επιρρεπές στο σπάσιμο και έτσι μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι το επιθυμητό και υπάρχουν και οι ινοσανίδες υψηλής πυκνότητας οι οποίες δημιουργούνται με περισσότερη θερμότητα και πίεση για να δημιουργήσουν ένα πολύ πιο δυνατό φινίρισμα αλλά αυτό ανεβάζει την τιμή του τελικού προϊόντος,
Το MDF λοιπών μπορούμε να πούμε ότι βρίσκεται ανάμεσα στα δύο αυτά υλικά με τα χαρακτηριστικά του να είναι πως πρόκειται για ένα οικονομικό ξύλο που είναι αρκετά ανθεκτικό στα χτυπήματα και στις πιέσεις, δεν σκεβρώνει τόσο εύκολα όσο η μελαμίνη ή το OSB, είναι ευέλικτο για την δημιουργία αρκετών σχεδίων ιδικά αν χρησιμοποιήσουμε ένα CNC ρούτερ και ιδανικό για την χρήση του σε ράφια, ντουλάπια αποθήκευσης, βιβλιοθήκες, πόρτες και διακοσμητικά έργα.
Κατηγορίες MDF και διαστάσεις
Το MDF μπορούμε να το συναντήσουμε σε διάφορες κατηγορίες και σε πολλές διαστάσεις τόσο σε πάχη όσο και σε διαστάσεις. Έτσι έχουμε:
- MDF γυμνό: Το πιο συνηθισμένο που θα βρούμε στην αγορά είναι το γυμνό MDF σε δύο αποχρώσεις το ξανθό και το σκούρο. Αρκετοί τεχνίτες προτιμούν το ξανθό καθώς χρειάζεται λιγότερη εργασία κατά την διαδικασία του βαψίματος ή του περάσματος της λάκκας. Μπορούμε να τα βρούμε με τις εξής διαστάσεις:
Πάχη σε χιλιοστά: 5 - 7 - 9 - 11 - 13 - 17 - 20 – 23 – 26 – 31 - 39
Διαστάσεις σε μέτρα: 2,20 x 1,85 – 3,05 x 1,22 – 3,05 x 1,85
- ΜDF επενδεδυμένο: Στο επενδεδυμένο MDF χρησιμοποιείται καπλαμάς (φλούδα ξύλου) κολλημένος επάνω στο MDF. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καπλαμάδων όπως Ανιγκρέ, Δεσποτάκι, Δρύς, Οξυά, Καρυδιά, Πεύκο και άλλα. Μερικές από τις διαστάσεις που μπορούμε να βρούμε στα επενδεδυμένα MDF είναι:
Πάχη σε χιλιοστά: 3 - 4 - 6 - 7 - 8 - 10 -12 -16 -19 - 22 - 25 - 30
Διαστάσεις σε μέτρα: 2,20 x 1,85 – 3,05 x 1,22 – 3,05 x 1,85 – 3,66 x 1,85
- MDF Άνθυγρο: Το Άνθυγρο MDF έχει μεγαλύτερη αντοχή έναντι σε περιβάλλον με υψηλή υγρασία και το χρώμα της είναι βαμμένο πράσινο. Μερικές από τις διαστάσεις που μπορούμε να βρούμε είναι:
Πάχη σε χιλιοστά: 6 - 7 - 8 - 16 – 18 – 19
Διαστάσεις σε μέτρα: 3,66 x 2,07 – 3,66 x 1,85
- ΜDF πυράντοχο: Το πυράντοχο MDF επιπλέων του χαρακτηριστικού της αντοχής στην υγρασία είναι ανθεκτικό στην φωτιά καθυστερώντας την μετάδοση της φλόγας σε περίπτωση πυρκαγιάς και το βρίσκουμε συνήθως σε κοκκινωπή απόχρωση. Μερικές από τις διαστάσεις που μπορούμε να βρούμε είναι:
Πάχη σε χιλιοστά: 6 - 16 - 19
Διαστάσεις σε μέτρα: 3,05 x 1,85 – 2,20 x 1,85
- MDF χρωματιστά: Τα χρωματιστά MDF είναι αυτά τα οποία έχουν βαφτεί κατά την διαδικασία παραγωγής παρουσιάζοντας ομοιομορφία και σταθερότητα χρώματος σε όλη την επιφάνεια και μάζα του και είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν σε τελική εφαρμογή χωρίς βαφή. Εισήχθησαν στην αγορά πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα το 1999 και ήρθαν να καλύψουν ένα κενό της αγοράς συνδυάζοντας το χρώμα και το ξύλο χωρίς να απαιτεί τελειωτική κατεργασία και βαφή.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα MDF
Όπως κάθε υλικό και προϊόν έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία όταν το επιλέγουμε, έτσι και το ξύλο MDF έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Γνωρίζοντας όμως ποια είναι αυτά και πολύ περισσότερα τα αρνητικά του μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε ή τελικώς να αποφασίσουμε ότι δεν θα μας εξυπηρετεί ένα τέτοιο υλικό για την κατασκευή μας κερδίζοντας έτσι κόπο, χρόνο και χρήμα.
Στα πλεονεκτήματα του MDF λοιπών έχουμε
- Είναι οικονομικό και φθηνότερο από το κόντρα πλακέ και άλλα μασίφ ξύλα.
- Χρησιμοποιεί ανακυκλωμένο ξύλο, το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον.
- Είναι ανθεκτικό στα χτυπήματα.
- Μπορούμε να βάλουμε διάφορους τύπους καπλαμά στο MDF για να μοιάζουν με πραγματικό ξύλο.
- Υπάρχει σε αρκετές διαστάσεις.
- Έχει σταθερή υφή σε όλο το φύλλο του με αποτέλεσμα να έχει ομαλό φινίρισμα όταν κόβεται.
- Δεν διαστέλλεται και συστέλλεται στη θερμότητα και την υγρασία όπως το μασίφ ξύλο.
- Βάφετε εύκολα σε μια ποικιλία διαφορετικών αποχρώσεων.
- Διαμορφώνετε ευκολότερα και μπορεί να κοπεί σε λεπτομερή σχέδια χωρίς να σπάσει.
- Δουλεύεται εύκολα με τα κοινά εργαλεία.
- Δεν έχει κόμπους που μπορεί να κάνουν ένα κομμάτι δύσκολο να συνδεθεί.
- Είναι ανθεκτικό στα διάφορα παράσιτα του ξύλου λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται κατά την κατασκευή του.
Στα μειονεκτήματα του MDF έχουμε:
- Εάν το MDF είναι σπασμένο ή ραγισμένο, δεν μπορείτε να το επισκευάσετε ή να το καλύψετε εύκολα.
- Είναι αρκετά βαρύ. Βαρύτερο από κόντρα πλακέ.
- Μεγάλη ποσότητα σκόνης κατά την επεξεργασία του.
- Μπορεί να διογκωθεί και να καταστραφεί από την υγρασία ή εάν αγγίζει το νερό.
- Εάν δεν σφραγιστεί ενδέχεται μικρές ποσότητες φορμαλδεΰδης να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα και είναι λιγότερο φιλικές προς τα παιδιά από το μασίφ ξύλο.
- Έχει κόλλα που μπορεί να δυσκολεύει την βύθιση ορισμένων συνδετήρων σε αυτό.
- Σπάει πιο εύκολα από το μασίφ ξύλο και το κόντρα πλακέ.
Μπορεί το ξύλο MTF να προκαλέσει προβλήματα υγείας;
Αρκετοί άνθρωποι ανησυχούν για την φορμαλδεΰδη, η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή του MDF όπως σχεδόν και σε όλες τις συγκολλημένες τεχνικές πλάκες ξύλου. Η φορμαλδεΰδη είναι εξαιρετικά τοξική και ύποπτη για καρκινογενέσεις και απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα όχι μόνο όταν κόψουμε ή τρίψουμε την επιφάνεια του MDF, και για αυτό θα πρέπει να παίρνουμε όλα τα μέτρα προφύλαξης κατά την επεξεργασία της όπως μάσκα γάντια κλπ, αλλά και από μόνη της με το πέρασμα του χρόνου. Βέβαια όταν το MDF βαφτεί οι εκπομπές της φορμαλδεΰδης μειώνονται δραματικά και για αυτό πάντα συνιστάτε να βάφεται το τελικό προϊόν.
Δεν θα πρέπει βέβαια να ξεχνάμε ότι υπάρχουν επίσης και διεθνείς κανονισμοί που υπαγορεύουν την ποσότητα φορμαλδεΰδης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη δημιουργία του MDF.
Βάψιμο του MDF
Ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να θυμόμαστε κατά την βαφή ενός γυμνού MDF είναι ότι είναι πορώδες υλικό και για αυτό το λόγω χρειάζεται αστάρωμα και βαφή με χρώμα για να εξασφαλίσουμε ένα υψηλής ποιότητας φινίρισμα. Αν έχουμε να κάνουμε με επενδεδυμένο MDF συνήθως χρησιμοποιούμε κάποιο διάφανο βερνίκι. Στην περίπτωση που το φύλλο MTF έχει κάποια ατέλεια μπορούμε να το τρίψουμε προτού το βάψουμε.
Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να προσέξουμε κατά την βαφή ενός MDF είναι τα σόκορα καθώς αυτά τραβούν περισσότερο χρώμα από τις άλλες όψεις και για αυτό θα μπορούσαμε πριν το βάψουμε να εφαρμόσουμε μια στρώση από στόκο.
Όπως αναφέραμε πιο πάνω επειδή το MDF είναι ένα πορώδες υλικό θα πρέπει να περάσουμε την επιφάνεια στην αρχή με κάποιο αστάρι με βάση διαλύτη (και όχι με βάση το νερό). Αφού στεγνώσει μπορούμε να το τρίψουμε ελαφρά και να περάσουμε άλλο ένα χέρι αστάρι. Στην συνέχεια εφαρμόζουμε το χρώμα της αρεσκείας μας το οποίο μην ξεχνάμε ότι θα πρέπει να είναι με βάση το λάδι ή ακρυλικά ή latex και όχι νερού καθώς ακόμα και πλήρως ασταρωμένη να είναι η επιφάνειά μας μπορεί να υπάρχει κίνδυνος ζημιάς στο MDF μας.
Τα χρώματα με βάση το λάδι, τα ακρυλικά και τα latex είναι όλα κατάλληλα για τη βαφή του MDF μας. Επιλέξτε το χρώμα που θέλετε, εφαρμόστε δύο έως τρία χέρια τρίβοντας ελαφρά ανάμεσα σε κάθε στρώση όπως κάναμε και με το αστάρι.
Το προσωπικό της εταιρείας μας διαθέτει εμπειρία για να σας βοηθήσει να διαλέξετε την δική σας ξυλεία που θα ταιριάζει στις ανάγκες σας. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 6988544671 ή στο info@ksilines-kataskeues.com για οποιαδήποτε πληροφορία και ενημέρωση σχετικά με τα προϊόντα μας.
Add comment
Comments