Ξύλο. Ένα φυσικό προϊόν με ιδιαιτερότητες και ομορφιά

Published on 20 June 2020 at 17:21
'

Το ξύλο είναι από τα αρχαιότερα δομικά υλικά και για πολλούς αιώνες από την αρχαία Ελλάδα έως και σήμερα υπήρξε το πιο διαδεδομένο οικοδομικό υλικό. Η φυσική ομορφιά, η ζεστασιά, η στιβαρότητα και η υψηλή αισθητική του ξύλου το καθιστούν πρώτη επιλογή στην κατασκευή επίπλων, διαφόρων κατασκευών  και διακοσμητικών.

Ξύλο είναι το υλικό που παίρνουμε από τους κορμούς των δέντρων.

Το σομφό ξύλο (αυτό που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος του κορμού) συνήθως δεν έχει εμπορική αξία.

Το ξύλο επεξεργάζεται στο εργοστάσιο, αφαιρείτε ο φλοιός του και τεμαχίζεται σε πριστή ξυλεία και δίνει ένα αποτέλεσμα διαφόρων μορφών (τετράγωνη ή ορθογώνια διατομή)

Το χρώμα του ξύλου δημιουργείται από τα εκχυλίσματα που εναποτίθενται στα κυτταρικά τοιχώματα και ποικίλει ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες.

Η εικόνα του κάθε ξύλου εξαρτάτε από πολλούς παράγοντες όπως η αλλαγή της κατεύθυνσης των κυττάρων γύρω από τους ρόζους, η χημική σύσταση του ξύλου, οι εξωτερικοί παράγοντες (χιόνι άνεμος κλπ) στους οποίους εκτίθεται το δέντρο, οι διαφορετικές μέθοδοι κοπής του ξύλου, τα νερά του ξύλου και πολλοί ακόμα που θα παίξουν τον ρόλο τους για την τελική χαρακτηριστική εικόνα του κάθε ξύλου.

Σε κάθε κομμάτι ξύλου μπορούμε να διακρίνουμε τις δύο κύριες όψεις όπου τα νερά του ξύλου έχουν γραμμωτή εμφάνιση, τις δύο πλευρικές επιφάνειες όπου και εδώ τα νερά του ξύλου έχουν γραμμωτή εμφάνιση, τα σόκορα που είναι οι δύο εγκάρσιες επιφάνειες οπού τα νερά του ξύλου εμφανίζονται ως δακτύλιοι και ενδεχομένως να διακρίνουμε και ρόζους όπου είναι ένα κομμάτι από το κλαδί του δέντρου το οποίο κατά την επεξεργασία έχει μείνει μέσα στο ξύλο του κορμού.

Πολλοί είναι επιφυλακτικοί βλέποντας ρόζους στην ξυλεία που έχουν επιλέξει φοβούμενη για πιθανή θραύση του ξύλου στο σημείο του ρόζου αλλά ανάλογα την φύση τους όλοι οι ρόζοι δεν εγκυμονούν κινδύνους για την αντοχή του ξύλου και πολλές φορές αναδεικνύουν την φυσική ομορφιά του μασίφ ξύλου.

Εκτός από την αντοχή των ξύλων σε μύκητες, κάτι άλλο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι και η αντοχή τους στα ξυλοφάγα έντομα.

Τέτοια ξυλοφάγα έντομα είναι:

  1. Το κοινός γνωστό μας σαράκι ή ξυλοφάγο έντομο επίπλων το οποίο ανήκει στα ξυλοφάγα κολεόπτερα και είναι από τα πιο διαδεδομένα σαράκια στην Ελλάδα και προσβάλουν συνήθως ξύλα από οξιά, σημύδα, δασική πεύκη, ελάτη και ερυθρελάτη έχοντας μία προτίμηση σε ξύλα που βρίσκονται σε υπόγεια ή σοφίτες όπου επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, υψηλή υγρασία και χαμηλός φωτισμός. Το σαράκι προτιμά ξύλα με χαμηλή υγρασία και για αυτό βρίσκεται συχνά σε παλαιότερα έπιπλα
  2. Το σαράκι μακρόκερος του ξύλου το οποίο προσβάλει κυρίως στέγες από λευκή ξυλεία, προτιμά την μαλακή ξυλεία όπως το πεύκο, το έλατο και την ερυθρελάτη και ιδανικά προτιμά αυτά να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία
  3. Το σαράκι Λύκτος ή παρκετοέντομο. Μαζί με το κοινό μας σαράκι είναι τα δύο πιο συχνά ξυλοφάγα έντομα στην Ελλάδα. Προσβάλει το σομφό ξύλο από δένδρα με σκληρό ξύλο  όπως Βελανιδιά, Φράξο, Φτελιά, Καρυδιά και Ευκάλυπτο. Επίσης προσβάλει τροπική ξυλεία όπως Μπαμπού, Limbo, Iroco, Saba, Framine, Μahogany, Αntiaris, , Ramin, Afara, Ocume, Οbeche, Hickory και προσβάλει ιδιαίτερα τα ξύλα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Η περιεκτικότητα του ξύλου σε άμυλο επηρεάζεται από την εποχή της υλοτομίας, από το είδος της ξήρανσης και από τη διάρκεια αποθήκευσης του ξύλου.
  4. Σαράκι Βόστρυχος. Βρίσκεται συχνά στα πατώματα των σπιτιών και προσβάλει κυρίως ξύλα όπως Δρυς, Βελανιδιά και Καστανιά. Μπορούν να προσβάλουν ξυλεία με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία
  5. Σαράκι Ρολόι του Θανάτου. Από τα κατεργασμένα ξύλα το συγκεκριμένο σαράκι προτιμά το σκληρό ξύλο των φυλλοβόλων δένδρων όπως βελανιδιά και Ιτιά. Προσβάλει την ακατέργαστη ξυλεία, τη δομική ξυλεία των σπιτιών όπως στέγες και πατώματα αλλά και τα έπιπλα.

Για την αντιμετώπιση και αποφυγή όλων των παραπάνω κινδύνων που μπορούν να κάνουν το ξύλο μας να αντέξει λιγότερο στον χρόνο επιλέγουμε για την προστασία του διάφορα εντομοκτόνα και μυκητοκτόνα συντηρητικά βερνίκια με αποτέλεσμα να αυξάνουμε την διάρκεια ζωής του ξύλου μας εντυπωσιακά. Ο εμποτισμός του σομφού ξύλου (το εξωτερικό τμήμα του κορμού) όλων των ειδών ξύλου είναι εύκολος με εξαίρεση την ελάτη και ερυθρελάτη. Ανάλογα με το μέγεθος της διαπερατότητας τα ξύλα χωρίζονται σε

  1. ∆ιαπερατά τα οποία εμποτίζονται πλήρως
  2. Μέτρια ανθεκτικά τα οποία είναι αρκετά εύκολα και εμποτίζονται πλευρικά σε ένα βάθος 20 χιλιοστών.
  3. Ανθεκτικά τα οποία είναι δύσκολο να εμποτισθούν περισσότερο από 5mm
  4. Εξαιρετικά ανθεκτικά τα οποία είναι αδύνατο να εμποτισθούν σε οποιοδήποτε βάθος

 Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να γνωρίζουμε για την επιλογή του ξύλου που θα διαλέξουμε είναι η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του. Αν διαλέξουμε πολύ σκληρά ξύλα (Βενγκέ, Παλίσσανδρος, Έβενος, Αμάρανθος) κατά την επεξεργασία τους πρέπει να προσέξουμε γιατί κατά το άνοιγμα οπών καίγονται εύκολα στην επιφάνειά τους δίνοντας έτσι ένα άσχημο φινίρισμα

Ξύλα όπως Δρύς, Δεσποτάκι, Καρυδιά, Καστανιά, Βεγκέ θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κατά την συγκόλληση υπάρχει περίπτωση να λεκιάζουν από την αντίδραση της κόλλας σε επαφή με το ξύλο με αποτέλεσμα να χρειάζεται ειδικός χειρισμός για να πάρουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Ξύλα όπως η Λεύκη, η Οξιά και το Σφενδάμι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι απορροφούν πολύ κόλλα κατά τη συγκόλληση

Ξύλα όπως το Σουηδικό πεύκο, Τικ, Πίτσπαϊν θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι περιέχουν πολύ λάδι ή ρετσίνη με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και να θέλουν ειδικούς χειρισμούς σε όλες τις φάσεις κατεργασίας και φινιρίσματος για να πάρουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Τα ξύλα λοιπών μπορούμε να τα κατατάξουμε ως καλά, μέτρια και δύσκολα

Στο χώρο του ξύλου ακούμε συχνά τον όρο μασίφ ξύλο. Τι εννοούμε όμως λέγοντας μασίφ ξύλο.

Η πριστή ξυλεία είναι ξυλεία μασίφ (παράγεται από τη φύση) και είναι συμπαγές και μονοκόμματο ξύλο.

Από την άλλη υπάρχει η βιομηχανική ξυλεία (όπως το γνωστό μας σε όλους MDF), η οποία παράγεται από ξύλα θρυμματισμού (ξυλάλευρο) με την προσθήκη κόλλας.

Η σύνθετη ξυλεία είναι τεχνητή πριστή ξυλεία. Είναι ένα φυσικό υλικό, αλλά όχι μασίφ, και κατασκευάζεται από την ένωση κομματιών μασίφ ξύλου, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η συνέχεια της μάζας του υλικού.

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη ξύλου. Κάθε ένα έχει τις ιδιότητες του και είναι κατάλληλο για διαφορετικές κατασκευές και χρήσεις. Οι δύο βασικοί τύποι ξύλου που θα συναντήσουμε είναι τα Μαλακά ξύλα και τα Σκληρά ξύλα χωρίς να ξεχνάμε όμως ότι η ονομασία τους δεν έχει καμία σχέση με τη σκληρότητα του ξύλου η οποία είναι ανάλογη με την πυκνότητα δηλ. το βάρος του ξύλου κατά προέκταση και με την αντοχή του.

Μαλακή Ξυλεία:

Προέρχεται από τα κωνοφόρα δέντρα τα οποία παραμένουν πράσινα και το χειμώνα. Αυτοί οι τύποι ξύλου αναπτύσσονται σε ψυχρά κλίματα (πεύκα, έλατο κ.ά.)

Σκληρή Ξυλεία:

Τα σκληρά ξύλα προέρχονται από δέντρα φυλλοβόλα δηλ. αυτά που ρίχνουν τα φύλλα τους το χειμώνα (δρυς, καρυδιά, οξιά καστανιά κ.ά.).

Τα είδη ξυλείας που μπορούμε να βρούμε στην αγορά δύσκολα προέρχονται από την εγχώρια αγορά καθώς αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως ως καυσόξυλα ενώ συναντάμε είδη ξυλείας από Ευρώπη και Αμερική όπως είναι τα ξύλα: Πεύκη – Ελάτη – Κέδρος -  Σημύδα -  Δεσποτάκι – Κερασιά - Καρυδιά - Πιτς πάϊν - Δρυς λευκή - Δρυς κόκκινη – Φλαμούρι κλπ Ξυλεία από τροπικές χώρες όπως είναι τα ξύλα: Iroko - Τeak - Μeranti - Κotto – Limba κλπ αλλάκαι είδη πολύτιμης ξυλείας όπως: Έβενος – Παλίσσανδρος - Wenge - Bubinga (αφρικάνικη τριανταφυλλιά) κλπ

Παρακάτω θα δούμε μερικά ξύλα καθώς και τις κοινά αποδεκτές εφαρμογές τους που μπορεί να μας οδηγήσει στην σωστή επιλογή της ξυλείας που θα χρειασθούμε

Πεύκο

Το πεύκο είναι ένα ξύλο με μέτριο βάρος έως βαρύ (≈ 0,70 Κg/m3) και μέτρια σκληρότητα έως σκληρό. Έχει μέτρια αντοχή σε προσβολές μυκήτων, εντόμων, ξυλοφάγων οργανισμών, έχει σχετικά εύκολη ξήρανση, ενώ ο εμποτισμός του είναι εύκολος για το σόμφο ενώ για το εγκάρδιο μέρος του όχι. Επίσης όπως αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το πεύκο κατά την επεξεργασία του χαρακτηρίζεται ως όχι δύσκολη αλλά η παρουσία ρητίνης δημιουργεί προβλήματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι συγκρατεί καρφιά και ξυλόβιδες αρκετά καλά και έχει καλή συμπεριφορά στο κάρφωμα και στο βίδωμα όπως επίσης έχει και ικανοποιητική συμπεριφορά στην συγκόλληση και στην βαφή

Χρήσεις: Χρησιμοποιείται σε κουφώματα, πατώματα, στέγες, ξυλουργικές κατασκευές, καθώς και στην κατασκευή επίπλων τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, ξυλόφυλλα, επικολλητή ξυλεία

Ερυθρελάτη

Η Ερυθρελάτη είναι ένα ξύλο ελαφρό έως μέτριο σε βάρος (≈ 0,45Κg/m3) και μαλακό έως μέτριο σε σκληρότητα και όχι ανθεκτικό ενώ μπορεί να προσβληθεί από έντομα. Είναι εύκολο και γρήγορο στην ξήρανση, ενώ ο εμποτισμός του είναι ανθεκτικός για το σόμφο ενώ για το εγκάρδιο είναι πολύ ανθεκτικό. Επίσης όπως αναφέραμε πιο πάνω θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει η Ερυθρελάτη κατά την επεξεργασία της χαρακτηρίζεται ως καλή. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει καλή συμπεριφορά στη συγκόλληση και στην βαφή και το φινίρισμα

Χρήσεις: Χρησιμοποιείται για στέγες, ξυλεπενδύσεις, ταβάνια, ξυλουργικές εργασίες, εσωτερικά επίπλων κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, επικολλητή ξυλεία, ξυλεπενδύσεις, καπλαμάδες

Καστανιά

Η Καστανιά είναι ένα ξύλο μέτριο σε βάρος (≈ 550 Κg/m3) και ανθεκτικό στο χρόνο και στην υγρασία ενώ το σομφο μπορεί να προσβληθεί από έντομα. Είναι δύσκολο στην ξήρανση, ενώ ο εμποτισμός του είναι εξαιρετικά ανθεκτικό για το εγκάρδιο.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει η Καστανιά κατά την επεξεργασία της χαρακτηρίζεται ως καλή αλλά λόγω της περιεκτικότητας του σε οξέα, σε υγρό περιβάλλον διαβρώνει μέταλλα ενώ προκαλεί κυάνωση σε μέταλλα που περιέχουν σίδηρο. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι έχει καλή συμπεριφορά στη συγκόλληση και στην βαφή και το φινίρισμα

Χρήσεις: Υψηλής αισθητικής και ευρείας χρήσης, χρησιμοποιείται για εσωτερικές και εξωτερικές κατασκευές. Χρησιμοποιείται για έπιπλα, τορνευτά, περιφράξεις, βαρέλια

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Δρυς Αμερικής - Κόκκινη

Η Δρυς είναι ένα ξύλο βαρύ σε βάρος (≈ 770 Κg/m3 ). Το εγκάρδιο δεν είναι ανθεκτικό και έχει την τάση να προσβάλλεται από έντομα. Είναι δύσκολο στην ξήρανση με τάση για σχίσιμο και ρωγμές και απαιτεί προσοχή στη φυσική και τεχνική ξήρανση, ενώ ο εμποτισμός του για το σομφό είναι διαπερατό και το εγκάρδιο μέτρια ανθεκτικό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του προκαλεί στα εργαλεία μέτρια άμβλυνση. Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι χρειάζεται προσοχή στη συγκόλληση, για το κάρφωμα μπορεί να απαιτείται προτρύπημα ενώ έχει καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε για πατώματα, έπιπλα, εσωτερική ξυλουργική ενώ είναι ακατάλληλο για εξωτερική χρήση

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Δρυς Αμερικής - Λευκή

Η Δρυς είναι ένα ξύλο βαρύ σε βάρος (≈ 770 Κg/m3). Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανθεκτικό ενώ το σομφό ξύλο προσβάλλεται από έντομα.

Είναι δύσκολο στην ξήρανση με τάση για σχίσιμο και ρωγμές και απαιτεί προσοχή στη φυσική και τεχνική ξήρανση, ενώ ο εμποτισμός του για το σομφό είναι μέτρια ανθεκτικό ενώ για το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του χαρακτηρίζεται εύκολη ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συγκόλληση καθώς η συμπεριφορά του ποικίλει, η συμπεριφορά του στο κάρφομα και το βίδωμα χαρακτηρίζεται ως καλή αλλά απαιτεί προτρύπημα ενώ έχει καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Είναι πιο εύκολα κατεργάσιμη από την Ευρωπαϊκή δρυ, και χρησιμοποιείτε για έπιπλα και ντουλάπια, ξυλουργική, βαριές κατασκευές, πατώματα.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Δρυς Ευρωπαϊκή

Η Δρυς είναι ένα ξύλο βαρύ σε βάρος (≈ 700 Κg/m3). Το εγκάρδιο ξύλο είναι ανθεκτικό. Η περιεκτικότητα οξέων επηρεάζει τα μέταλλα και προκαλεί διάβρωση γι' αυτό πρέπει να χρησιμοποιούνται μη σιδηρούχα ή γαλβανισμένα μέταλλα. Η επαφή του με σιδηρούχα μέταλλα προκαλεί οξείδωση και αποκτά μπλε κηλίδες.

Έχει πολύ αργή ξήρανση με τάση για σχίσιμο και ρωγμές ενώ ο εμποτισμός του για το σομφό είναι διαπερατός ενώ για το εγκάρδιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του προκαλεί μεγάλο βαθμό άμβλυνσης των εργαλείων τα οποία πρέπει να διατηρούνται τροχισμένα.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη συγκόλληση ενώ έχει πολύ καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα.

Χρησιμοποιείτε για κατασκευή βαρελιών, επίπλων

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Οξιά

Η Οξιά είναι ένα ξύλο βαρύ (≈ 740 Κg/m3) με υψηλή αντοχή

Έχει αρκετά γρήγορη και καλή διαδικασία ξήρανσης αλλά με τάση για στρέβλωση και είναι διαπερατό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη αλλά έχει την τάση να σφηνώνει στον δίσκο κοπής και να καίγεται στο τρύπημα.  Έχει καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση στην βαφή και το φινίρισμα όπως και καλή συμπεριφορά στο κάρφωμα και το βίδωμα

Χρησιμοποιείτε για κατασκευή επίπλων, πατώματα, καρέκλες, πολυθρόνες, κρεβάτια, ντουλάπια, πάγκους κουζίνας , τραπέζια, γραφεία κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Ακακία

Η Ακακία είναι ένα ξύλο μέτριου βάρους έως βαρύ (≈ 700 Κg/m3) με υψηλή αντοχή στο χρόνο ενώ το σομφό μπορεί να προσβληθεί από σαράκι Λύκτος. Έχει πολύ καλές αντοχές σε καμπύλωση.

Έχει αργή ξήρανση με τάση για παραμόρφωση και σκέβρωμα ενώ είναι ανθεκτικό στον εμποτισμό και αρκετά δύσκολο στην κατεργασία του όπως και στο κάρφωμα για αυτό απαιτεί προτρύπημα. Η συγκόλλησή του είναι εύκολη ενώ η βαφή του και το φινίρισμά του είναι ικανοποιητική.

Χρησιμοποιείται στην  ξυλουργική, ντουλάπια, διακοσμητικούς καπλαμάδες περιφράξεις,  εξωτερική επένδυση κατοικιών κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Ιρόκο

Το Ιρόκο είναι ένα μέτριο σε βάρος ξύλο και πολύ ανθεκτικό στον χρόνο με μεγάλη ανθεκτικότητα και αντοχή στην υγρασία ενώ έχει μέτρια αντοχή στην κάμψη. Έχει γρήγορη και καλή διαδικασία ξήρανσης ενώ το σομφό είναι διαπερατό και το εγκάρδιο πολύ ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται ικανοποιητική. Έχει καλή συμπεριφορά στο κάρφωμα και το βίδωμα και εξαιρετική συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε στην ναυπηγική, για πάγκους, πατώματα, κατασκευές σε λιμάνια, πέργκολες κατασκευές σε πισίνες  κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Μαόνι

Το Μαόνι είναι ένα μέτριο σε βάρος ξύλο (≈ 580 Κg/m3)  ανθεκτικό στον χρόνο με χαμηλή αντοχή στην κάμψη. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του είναι ότι δεν σκεβρώνει , δεν διογκώνεται ή συρρικνώνεται, ενώ είναι ανθεκτικό και κάτω από το νερό. Έχει γρήγορη και καλή διαδικασία ξήρανσης χωρίς παραμόρφωση ενώ το εγκάρδιο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη. Έχει καλή συμπεριφορά στο κάρφωμα και το βίδωμα, καλή συγκόλληση  και εξαιρετική συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε για έπιπλα υψηλής ποιότητας, εσωτερικές κατασκευές σκαφών, ξυλόγλυπτα, διακοσμητικά ντουλάπια, τραπεζαρίες και άλλα έπιπλα σπιτιού

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Καρυδιά

Η καρυδιά είναι ένα μέτριο σε βάρος ξύλο (≈ 640 Κg/m3) πολύ ανθεκτικό σε μύκητες σκληρό και γερό.

Έχει αργή διαδικασία ξήρανσης και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή για την αποφυγή σχισίματος ενώ το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη. Έχει καλή συμπεριφορά στο κάρφωμα και το βίδωμα και ικανοποιητική συγκράτηση, ικανοποιητική συγκόλληση  και πολύ καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε για έπιπλα υψηλής ποιότητας καθώς έχει υψηλή αισθητική, για, μουσικά όργανα, τορνευτά κλπ.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάδες

Κέδρος

Ο Κέδρος είναι ένα μέτριο σε βάρος ξύλο (≈ 580 Κg/m3)  ανθεκτικό στον χρόνο με χαμηλή αντοχή στην κάμψη. Έχει πολύ εύκολη διαδικασία ξήρανσης αλλά με τάση να σκεβρώνει.

Το σομφό είναι από διαπερατό έως μέτρια διαπερατό και το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη. Έχει καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση και καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε σε ξυλουργικές κατασκευές, γέφυρες, έπιπλα κήπου, καγκελόπορτες, περιφράκεις, πόρτες, στρωτήρες σιδηροδρόμων κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία

Κερασιά

Η Κερασιά είναι ένα μέτριο σε βάρος ξύλο (≈ 580 Κg/m3)  μέτρια ανθεκτικό στον χρόνο με καλή αντοχή στην κάμψη. Έχει αρκετά γρήγορη διαδικασία ξήρανσης.

Το εγκάρδιο είναι μέτρια ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη. Έχει πολύ καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση στο κάρφωμα και στο βίδωμα και πολύ καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε για έπιπλα και ντουλάπια, μουσικά όργανα, εσωτερικές κατασκευές πλοίων, ξυλόγλυπτα καθώς είναι εύκολο στο σκάλισμα και το γυάλισμα, καθώς και για την κατασκευή τσιμπουκιών και πίπες.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάς

Σφένδαμος

Ο Σφένδαμος είναι ένα βαρύ ξύλο (≈ 720 Κg/m3)  και το εγκάρδιο δεν είναι ανθεκτικό στο χρόνο ενώ το σομφό προσβάλλεται από το σαράκι των επίπλων.

Έχει αργή διαδικασία ξήρανσης χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία. Το σομφό είναι διαπερατό και το εγκάρδιο είναι ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται δύσκολη. Έχει ικανοποιητική συμπεριφορά στην συγκόλληση καθώς και στην στην βαφή και το φινίρισμα

Χρησιμοποιείτε για πατώματα βαρέως τύπου καθώς έχει καλή αντοχή στην συνεχή χρήση, έπιπλα, μουσικά όργανα, βάσεις κοπής κλπ.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάς

Σημύδα Ευρωπαϊκή

Η Σημύδα είναι ένα βαρύ ξύλο (≈ 650 Κg/m3)  όχι ανθεκτικό στον χρόνο και προσβάλλεται από το σαράκι των επίπλων ενώ έχει υψηλή αντοχή στην κάμψη.

Το ιδανικό είναι να γίνεται γρήγορη ξήρανση του ξύλου καθώς προσβάλλεται από μύκητες.

Η σημύδα είναι μέτρια ανθεκτικό στον εμποτισμό με το σομφό να είναι διαπερατό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται εύκολη. Έχει καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση ενώ απαιτεί το προτρύπημα κατά την επεξεργασία του με καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα.

Χρησιμοποιείτε για έπιπλα υψηλής ποιότητας, τορνευτά πατώματα κλπ.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάς

Teak

Το Teak είναι ένα βαρύ ξύλο (≈ 650 Κg/m3) σκληρό και πολύ ανθεκτικό στον χρόνο. Είναι ο πιο δημοφιλής τύπος σκληρού ξύλου υψηλής αντοχής, ανθεκτικό στις καιρικές συνθήκες, ανθεκτικό στο σκέβρωμα και δεν αποσυντίθεται.

Έχει αργή διαδικασία ξήρανσης και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον εμποτισμό

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται μέτρια και προκαλεί υπερβολική άμβλυνση των εργαλείων.

Έχει καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση ενώ απαιτεί το προτρύπημα κατά την επεξεργασία του με καλή συμπεριφορά στην βαφή και το φινίρισμα.

Χρησιμοποιείτε στην ναυπηγική, πατώματα, έπιπλα εξωτερικού χώρου και κήπου, ξαπλώστρες, πάγκους εργαστηρίων κλπ

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάς

Wenge

Το Wenge είναι ένα πολύ βαρύ ξύλο (≈ 890 Κg/m3) ανθεκτικό στον χρόνο με αντοχή στα ξυλοφάγα έντομα.

Έχει αργή διαδικασία ξήρανσης και χρειάζεται προσοχή και είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στον εμποτισμό.

Η δυσκολία και η αντίσταση που προβάλει το ξύλο κατά την επεξεργασία του θεωρείται καλή ενώ έχει καλή συμπεριφορά στην συγκόλληση ενώ απαιτεί το προτρύπημα κατά την επεξεργασία του στο κάρφωμα και το βίδωμα με καλή συμπεριφορά στο φινίρισμα.

Χρησιμοποιείτε σε πατώματα λόγω φυσικής αντοχής καθώς και εσωτερικά και εξωερικά έπιπλα.

Προϊόντα στην αγορά είναι η πριστή ξυλεία, καπλαμάς

 

Όπως λοιπών μπορούμε να καταλάβουμε υπάρχουν πάρα πολλά είδη ξύλου το καθένα με τις δικές του ιδιότητες, τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του χρήσεις.

Σε όλες όμως τις περιπτώσεις αυτό που θα πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η συντήρηση του κάθε ξύλου μεγαλώνει την διάρκεια ζωής του και μας δίνει αυτό το μοναδικό αποτέλεσμα που παράγει το ξύλο σε σχέση με τα υπόλοιπα υλικά.

'

Add comment

Comments

There are no comments yet.